Dieta na odporność

Dietę wzmacniającą odporność powinno się już wprowadzać od pierwszych chwil życia dziecka. Należy pamiętać o tym, iż mleko mamy po porodzie jest najbardziej nieocenionym pokarmem dla maleństwa. To właśnie ten pokarm dostarcza białek odpornościowych, przede wszystkim przeciwbakteryjnej laktoferyny oraz probiotyków i prebiotyków – neutralizują one wirusy i bakterie. Budowanie odporności zaowocuje prawidłowym rozwojem dziecka w dalszym etapie jego życia. W jaki sposób należy ją budować w przypadku kiedy mama nie karmi piersią oraz u dzieci starszych? Należy wiedzieć, że probiotyki i prebiotyki świetnie się wzajemnie uzupełniają. Dlaczego? Bowiem probiotyki są pożytecznymi bakteriami, wypierającymi z przewodu pokarmowego chorobotwórcze zarazki, natomiast prebiotyki wspomagają ich namnażanie. Oto produkty żywnościowe w których można je znaleźć:

a). prebiotyki znajdziemy w porach, cebulach, bananach, cykorii a także w niektórych mlekach modyfikowanych oraz kaszkach.

b). probiotyki znajdziemy w niektórych jogurtach i kefirach oraz mlecznych napojach fermentowanych (należy pamiętać o tym, że produkty te można podawać od 11 miesiąca życia malucha). Również niektóre mleka modyfikowane zawierają te pożyteczne bakterie. Należy pamiętać o tym, że dosładzanie tych produktów zmniejsza niestety ich skuteczność działania.

c). bogate w probiotyki są również kiszonki. Maluszek może spróbować odrobinki kwaszonej kapusty albo startego kiszonego ogórka już pod koniec 1 roku swojego życia.

Należy wiedzieć także o tym iż taką dietę uodporniającą powinna cechować przede wszystkim prostota oraz urozmaicenie. Warzywa i owoce są składnikami bez których nie można się obejść. Oto one:

a). czosnek – ten produkt można już wprowadzać do diety po odrobince już po 10 miesiącu życia malucha, np. w postaci masełka czosnkowego. W czosnku zawarta jest cenna allicyna, która pomaga walczyć z wirusami i bakteriami.

b). marchewka, dynia i inne żółte warzywa i owoce, to skarbnice prowitaminy A, czyli beta-karotenu, który zwiększa odporność na infekcje oraz wzmacnia błony śluzowe.

c). jabłko – posiada działanie antywirusowe i chroni przed przeziębieniami. Zawarta w jabłku kwercetyna jest źródłem witaminy C, która efektywnie wspiera siły obronne organizmu.

Taką dietę warto także poszerzyć o takie oto produkty:

a). oliwa z oliwek – zawiera kwas oleinowy, który zapobiega przede wszystkim alergicznym zapaleniom błon śluzowych nosa. Zaleca się ją dodawać do zupek wymiennie z olejem rzepakowym i masłem.

b). tłuste morskie ryby – dostarczą do menu dziecka nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które to przede wszystkim chronią drogi oddechowe i płuca przed atakiem drobnoustrojów.

Należy przestrzegać też takich oto wskazówek:

– maluszek powinien mieć podawane posiłki na ciepło, bowiem w ten sposób można powstrzymać wychładzanie się organizmu. Oprócz ciepłym zupek można podawać ciepły domowy kisiel z owocami albo np. pieczone jabłko na deser.

– powinno się wyrzucić z diety dziecka słodycze, ponieważ osłabiają one system odpornościowy oraz sprzyjają namnażaniu chorobotwórczych drobnoustrojów.

Należy szczególnie pamiętać o tym, aby nie oblizywać łyżeczki, którą karmimy malucha – tak radzi większość uznanych na świecie specjalistów-lekarzy. Bowiem niestety w ten sposób możemy przekazać dziecku bakterie, na które nie jest odporne. W temperaturze pokojowej powinno się podawać jogurt oraz soczek – kategorycznie zabronione jest podawanie tych produktów prosto z lodówki. Jeśli chodzi o nawadnianie pamiętać należy, aby w czasie jesieni oraz zimy dziecko przyjmowało dużo płynów. Jest to bardzo istotne, ponieważ przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach wysusza błony śluzowe noska oraz gardła, co w efekcie ułatwia wirusom i bakteriom wnikanie do organizmu. Do picia najbardziej można polecić wodę, herbatki np. z rumianku czy kompot bez cukru. Przestrzeganie kompleksowej diety to ogromne zalety i mniej zmartwień na przyszłość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here