Dieta w chorobie Hashimoto – podstawowe informacje

0
291
Dieta w chorobie Hashimoto

Osoby chorujące na Hashimoto powinny w równych stopniu skupić się na leczeniu oraz utrzymaniu specjalnej diety. Jej zadaniem jest wyciszenie i zmniejszenie reakcji zapalnych organizmu. O czym trzeba pamiętać, będąc na diecie dla osób z Hashimoto? Które produkty są zalecane, a które przeciwwskazane?

Dieta dla osób z Hashimoto – co warto wiedzieć?

Celem diety dla osób z Hashimoto jest wsparcie farmakologii stosowanej w walce z chorobą oraz stymulację syntezy i produkcji hormonów tarczycy i tkankowej konwersji T4 do T3. W pierwszej kolejności możemy jednak liczyć na wyciszenie reakcji zapalnych i autoagresji organizmu oraz na przyśpieszenie przemian materii. Dzięki zoptymalizowanej diecie możemy również zmniejszyć objawy towarzyszące chorobie, do których należą m.in. zatrzymywanie wody w organizmie, zaparcia oraz podwyższony poziom cholesterolu. Podstawowe zasady, na których opiera się dieta osób z niedoczynnością tarczycy, przypominają zasady będące ogólnymi wyznacznikami zdrowego odżywiania. Osoby chore na Hashimoto muszą jednak zadbać o dostarczanie do organizmu większej ilości minerałów i witamin, do których należą m.in. selen, jod, żelazo, witamina D oraz cynk. Oznacza to, że konieczne jest zwiększenie spożycia warzyw, owoców oraz zadbanie o odpowiednie proporcje wszystkich makroskładników, czyli węglowodanów, białka i tłuszczy.

Dieta w chorobie Hashimoto – zasady

Dieta dla osób z Hashimoto

Białko w diecie dla osób chorych na Hashimoto powinno stanowić pomiędzy 20-25% sumy spożywanych kalorii.  Aminokwasy pochodzące z białek są konieczne do syntezy hormonów tarczycy, adrenaliny oraz dopaminy. Charakterystyczny objaw niedoczynności tarczycy, czyli zaburzenia nastroju są spowodowane właśnie niedoborem wspomnianych hormonów. Pełnowartościowe białko powinniśmy dostarczać z chudego mięsa oraz nabiału. Głównym źródłem białka roślinnego są rośliny strączkowe, które jednak w przypadku diety dla osób z Hashimoto nie mogą występować w zbyt dużych ilościach.

Kolejną grupą makroskładników są tłuszcze, które powinny stanowić ok. 30% wszystkich kalorii w diecie. Koneczny jest jednak unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych. Silne działanie przeciwzapalne to charakterystyczna cecha kwasów tłuszczowych omega 3 (znajdziemy je w rybach i oleju lnianym), dlatego to one powinny stanowić główne źródło tłuszczów. Konieczne jest również wystrzeganie się tłuszczy trans, które znajdziemy głównie w produktach wysoce przetworzonych, czyli fast foodach i słodyczach.

Pozostałą część kalorii dostarczanych do organizmu powinny stanowić węglowodany. Warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują dużych wyrzutów insuliny. Przy diecie dla osób z Hashimoto bardzo ważne jest spożywanie większej ilości błonnika (ok. 25/30g na dzień), który pomaga stabilizować glukozę we krwi oraz poziom cholesterol. Podstawowymi źródłami węglowodanów w diecie mogą być pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce oraz warzywa.  Sposobem na ułatwienie sobie utrzymywania diety jest skorzystanie z oferty firm cateringowych. Ich oferty można sprawdzić na stronie Dietly, gdzie znajdziemy najlepsze firmy z całej Polski.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here