Gluten – jeść czy nie?

0
210

Obecnie bardzo często w reklamach produktów żywnościowych słyszymy, że produkt nie zawiera glutenu. Ale czy tak naprawdę wiemy co to jest gluten i w jakich produktach można go spotkać oraz co może powodować jego spożywanie? Gluten to białko pochodzenia roślinnego, najczęściej występuje w zbożach. Również produkty w których znajdują się przetworzone zboża zawierają glutem czyli są to : makarony, kasza, mąka, wszelkiego rodzaju płatkach śniadaniowych oraz otrębach a także w pieczywie. To właśnie gluten jest najczęstszym sprawcą nietolerancji pokarmowych oraz alergii czyli to właśnie gluten najczęściej powoduje zaburzenia pracy układu pokarmowego i odczuwanego dyskomfortu. Coraz częściej alergia na gluten bądź jego trwała nietolerancja pojawia się już we wczesnym dzieciństwie. Gluten jest drugim czynnikiem zaraz po laktozie zawartej w mleku uczulającym dzieci a także coraz częściej osoby dorosłe. Jakie są objawy reakcji alergicznej na gluten? Do najczęstszych należą takie dolegliwości jak: wzdęty brzuch, boleści brzucha, kolki, biegunki, u niektórych pojawiają się zmiany skórne, kaszel, duszności. Osobom, które nie tolerują glutenu zaleca się przejście na dietę, w której całkowicie wyklucza się pokarmy w skład których wchodzą produkty zawierające gluten. W związku z tym, że gluten uważany jest za szkodliwy, co nie jest prawdą ponieważ osoby, które nie mają alergii czy też nietolerancji mogą go spożywać, w wielu sklepach ze zdrową żywnością można spotkać produkty nie zawierające glutenu a na portalach osób promujących zdrowy tryb życia znajdziemy przepisy na dania bez glutenu, nie koniecznie do ich przyrządzenia będą potrzebne drogie produkty.

super-fit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here