Jakie są właściwości i zastosowania mąki orkiszowej?

0
32
zalety mąki orkiszowej

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy. Dopiero od jakiegoś czasu stał się ponownie popularny. Jego ziarna można kupić w całości i spożywać jako alternatywa dla kaszy lub ryżu. Znacznie częściej stosowana jest jednak mąka orkiszowa, która w przeciwieństwie do klasycznej mąki pszennej, charakteryzuje się swoim przyjemnym, słodkim i lekko orzechowym smakiem.

Mąka orkiszowa jest dostępna w sklepach w trzech różnych grubościach. Najgrubsza opcja jest najzdrowsza, ponieważ zawiera najwięcej wartości odżywczych. Z kolei gładsza, bardziej zmielona mąka jest bardziej praktyczna, jeżeli planujemy z niej coś upiec. Bez znaczenia na rodzaj, mąka orkiszowa jest źródłem białka, magnezu, witaminy B3 i B6, żelaza i błonnika.

Czym charakteryzuję się mąka orkiszowa?

Ziarna orkiszu znacznie różnią się od tych pszenicznych. Są większe i otoczone łuską, przez co są trudniejsze do przetworzenia. Orkisz jest zbożem, które jest mało kapryśne i dobrze znosi nawet niższe temperatury. Poza tym jest to zboże, które od stuleci nie zmieniło się w tak dużym stopniu jak pszenica. Dzięki temu jest bardziej wartościowe, dlatego warto je wprowadzić do swojej diety.

Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania mąki orkiszowej?

Spożywanie mąki orkiszowej jest korzystne dla naszego zdrowia. Jest to zboże, które świetnie rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu po jego spożyciu nie musimy się obawiać problemów trawiennych. Oznacza to też, że w praktyce do komórek naszego organizmu dostają się szybciej wartości odżywcze. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik pokarmowy, który w skuteczny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi. Co więcej jest w stanie obniżyć również ciśnienie tętnicze.

Mąka orkiszowa powinna być spożywana w szczególności przez osoby, które borykają się z zaburzeniami układu krążenia oraz pokarmowego. W drugim przypadku zapobiegają zaparciom, wzdęciom oraz biegunkom. Ten rodzaj mąki powinny spożywać również osoby z anemią, ponieważ jest ona bogata w żelazo.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/jakie-sa-wlasciwosci-i-zastosowania-maki-orkiszowej/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here