Owsianka – dlaczego warto jeść płatki owsiane

0
129
owsianka

Owies a jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na tematy odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za wartości odchudzające i odmładzające, a specjaliści korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę. W kolejnych latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły – to dobrze, ponieważ ich wartość odżywczą ciężko przecenić. Są dowody, iż owies uprawiano w północnej i centralnej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był zatem idealny posiłek dający siłę i odporność do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszelkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, a także wyposażone w najodpowiedniejszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i uwagę oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, także podczas wysiłku sportowego, jak i umysłowego. Owies jest także substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez konieczne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego). W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest znacznie witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego mechanizmy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach trochę mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

skuteczność diety owsiankowej i płatków owsianych

Płatki owsiane – źródło błonnika

Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem ilości błonnika, powszechnie jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Jest to bardzo dobry wpływ na swoje zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża stopień cholesterolu, jednak również hamuje wielu wadom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to zwłaszcza beta-glukan. Tenże węglowodan złożony ma możliwość bycia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na funkcjonowanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i jak należy, zachowuje się jak płynny opatrunek. Jest także wartości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, hamuje zatem otyłości i cukrzycy rodzaju 2, łączy kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i dodaje ich wydalanie, hamuje namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono także, iż wzmacnia układ immunologiczny, ponieważ pobudza do większej aktywności fagocyty winne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm. Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, łączy nadmiar kwasu solnego w żołądku, działa to przy nadkwasocie i zgadze, i umożliwia odczucie sytości, pozwalając ograniczyć kaloryczność posiłków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here