patelnie granitowe

W gotowaniu, podobnie jak w innych dziedzinach życia, pojawiają się co jakiś czas nowinki technologiczne oraz rozwiązania, które mają usprawnić pracę. Jedną z takich nowości są patelnie granitowe oraz naczynia, a dokładniej garnki, również wykonane z granitu. Ich popularność wynika nie tylko z mody na styl ekologiczny, w którym można oszczędzać energię w czasie gotowania, ale także z mody na gotowanie zdrowe, przy ograniczaniu dodatków soli i tłuszczu. Czym zatem charakteryzują się patelnie granitowe i czy na pewno warto zainwestować w ich posiadanie?

Patelnie granitowe w nowoczesnej kuchni

Na pierwszy rzut oka patelnia granitowa sprawia wrażenie nieco topornej i ciężkiej. Tymczasem mimo jej wykończenia, naczynie jest stosunkowo lekkie. Taka patelnia zwykle jest wykonana z lekkiego aluminium, które pokrywa się specjalną granitową warstwą, wytrzymałą na mechaniczne zniszczenia i zarysowania. Odporność na uszkodzenia nie musi jednak się wiązać z uderzeniem patelnią, ale dotyczy także normalnego użytkowania. Smażąc na patelni granitowej można używać metalowych sztućców bez obawy o przypadkowe zarysowanie wewnętrznej powłoki. Dużym atutem takiej patelni jest dość grube dno, które równomiernie się nagrzewa. Wytrzymałość granitowej powłoki jest naprawdę duża – producenci tego rodzaju patelni udzielają na swoje produkty nawet pięcioletniej gwarancji.  Wnętrze patelni jest wykończone nieprzywieralną powłoką, dzięki której na patelni granitowej można smażyć bez dodatku tłuszczu bez obawy, że smażona potrawa przystanie do naczynia. Jednak należy pamiętać, że patelnia z powłoką z granitu kilku rzeczy nie lubi. Nie wolno jest wystawiać na nagłe różnice temperatur, zatem bezpośrednio po smażeniu nie można jej polewać wodą, aby schłodzić powierzchnię patelni. Kolejną rzeczą, której nie lubią patelnie granitowe, jest nadmierne przegrzewanie, dlatego część użytkowników oraz sami producenci rekomendują dodatkowo stosowanie specjalnych urządzeń do pomiaru temperatury.

patelnia granitowa ułatwi smażenie

Z czego tak naprawdę jest wykonana granitowa patelnia

Paradoksalnie nie każda patelnia granitowa wykonana jest z dokładnie tego samego materiału. Dlatego tak ważne jest sprawdzenie oznaczeń na patelniach, aby wybierać jedynie te, które nie zawierają w swoim składzie szkodliwych dla zdrowia metali, jak nikiel czy inne metale ciężkie. Przy stosowaniu patelni z takimi metalami dochodzi do odkładania się metali w organizmie, co jest niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W większości przypadków patelnie ceramiczne wolne są także od PTFE i PFOA, są również atrakcyjne pod względem wizualnym. Ich charakterystyczna powłoka rzeczywiście przypomina prawdziwy granit. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że wysoka jakość materiałów wykorzystanych do stworzenia patelni oraz jej wytrzymałość mają swoją cenę. Jednocześnie patelnie ceramiczne są niezwykle trwałe, zatem jednorazowy wydatek dość szybko się zwraca. Wybierając taką patelnię warto również zwrócić uwagę na jej wielkość, która powinna być dostosowana do potrzeb rodziny.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPDW
Następny artykułO ciąży i okresie słów kilka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here