Zdrowie od kuchni, czyli dieta na naturalne wzmocnienie odporności

0
110
Zdrowie od kuchni, czyli dieta na naturalne wzmocnienie odporności

Odpowiednia dawka właściwie dobranych składników odżywczych to tylko część przepisu na wzmacnianie odporności za pomocą diety. Znaczenie ma także sposób przyrządzania posiłków, a nawet pora ich spożywania. Sprawdź, co warto wiedzieć, chcąc zadbać o naturalne wzmocnienie odporności!

Chcesz poczuć się lepiej, poprawić formę, zmniejszyć ryzyko złapania sezonowej infekcji? Nie musisz od razu wprowadzać wielkich zmian, by naturalnie wzmocnić odporność. Najprostsza rzecz, która na pewno wyjdzie ci na zdrowie, to rezygnacja z dań typu fast food i potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Warto także ograniczyć cukry – w szczególności cukier prosty, który występuje chociażby w słodyczach czy białym pieczywie. Nie tylko obniża on odporność, lecz także przyspiesza proces starzenia i może sprzyjać nowotworom.

Wzmacnianie odporności – od samego rana

Zalecenia dietetyczne są niezmienne od lat. Białka powinny stanowić 12-14% energii dostarczanej organizmowi, tłuszcze 25-30%, a resztę węglowodany. Wiemy też, że dieta ma być różnorodna, obfitująca w warzywa i owoce. Węglowodany powinny być głównie złożone, a tłuszcze przede wszystkim rybie (najlepsze są ryby morskie) i roślinne (byle nie trans). Zgodnie z obowiązującą piramidą żywienia to wszystko trzeba jeszcze „przyprawić” odpowiednią dawką ruchu.

Ważne jest nie tylko to, co jemy, lecz także kiedy jemy. Organizm działa najlepiej, gdy energia dostarczana jest regularnie, dlatego tak ważne są śniadania. Przed wyjściem z domu warto zapewnić sobie solidną dawkę składników odżywczych, ale też rozgrzanie. Starochińska maksyma: „trzymaj ciepły żołądek” ma potwierdzenie w faktach. To dobry sposób na naturalne wzmocnienie odporności i usprawnienie przemiany materii.

Wzmacnianie odporności: przede wszystkim warzywa

Każdy posiłek powinien zawierać warzywa, bo dostarczają bezcennych witamin i minerałów. Niektóre z nich to najprawdziwsze leki. Przykładowo: czosnek ma właściwości przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze, wspiera działanie układów oddechowego i trawiennego. Podobnie działa cebula, niestety – surowa. Niezbędne w sezonie infekcji witaminy A,C,K znajdziesz w kiszonkach. Te naturalne probiotyki warto wprowadzić do jesiennej diety. Potrzebna szybka rozgrzewka? Zapewnia ją imbir, który także wzmacnia odporność i pomaga dużo szybciej zwalczyć ewentualne infekcje.

Naturalne wzmocnienie odporności: czarny bez?

Spośród popularnych sposobów wzmacniania odporności warto wymienić domowy syrop z czarnego bzu. Nic w tym dziwnego: skuteczność zawartych w nim substancji nie opiera się wyłącznie na ludowej mądrości, gdyż potwierdziły ją badania. Czarny bez działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jest tylko jedno ale: nieumiejętnie zrobiony domowy syrop, sok czy galaretka mogą zawierać sambunigrynę, a ta może spowodować zawroty głowy czy wymioty. Stąd najbezpieczniej będzie sięgnąć po produkt apteczny.

Wzmacnianie odporności: może syrop?

Aby mieć pewność, że jesienne przeziębienia nas nie dopadną, warto profilaktycznie stosować syrop na odporność. Postaw na składniki o potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym. Naturalne wzmocnienie odporności zapewni np. Alpikol Babcina receptura. Zawiera między innymi niezawodny czosnek, aloes, imbir i bezpieczny wyciąg z owoców bzu czarnego. Dodatkowo, dzięki kwiatom lipy działa łagodząco w stanach zapalnych gardła oraz łagodzi kaszel.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here