W dzisiejszych czasach, bardziej niż kiedykolwiek jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników. Są to reaktywne formy tlenu i azotu, które w w naszym organizmie doprowadzają do wielu schorzeń. Żeby zminimalizować ich negatywny wpływ na nasze zdrowie, konieczne jest zmniejszenie narażenia na wolne rodniki, jednak nie w każdym przypadku jest to możliwe. Do walki z wolnymi rodnikami najlepiej Sprawdzają się antyoksydanty. Czym są antyoksydanty? Jakie składniki diety są w nie wzbogacone? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/antyoksydanty-skuteczna-bron-w-walce-z-wolnymi-rodnikami/
Antyoksydanty – czym są?
Antyoksydanty są to przeciwutleniacze, które wykazują się unikatową zdolnością do neutralizacji wolnych rodników. Wolne rodniki są to z kolei reaktywne cząstki w tlenu i azotu, które powstają pod wpływem działania czynników takich jak:
- zanieczyszczenie środowiska
- używki
- ekspozycja na słońce
- zbyt intensywny wysiłek fizyczny
- leki
- dieta obfitująca w żywność przetworzona
- stres
Jak wolne rodniki wpływają na nasz organizm?
Wolne rodniki posiadają bardzo niepożądane właściwości. Mogą uszkodzić błony komórkowe, a także kwasy nukleinowe. Ich obecność w organizmie prowadzi do dezintegracji strukturalnej oraz funkcjonalnej komórek ciała.
Doprowadzają one do rozwoju następujących schorzeń:
- zaburzenia odporności
- nowotwory
- choroby neurodegeneracyjne
- choroby autoimmunologiczne
- choroby układu sercowo-naczyniowego
- stany zapalne
Antyoksydanty – najsilniejsi pogromcy wolnych rodników
Antyoksydanty, które występują w owocach i warzywach to związki, które wiążą wolne rodniki oraz neutralizuje. Najciemniejsze antyoksydanty to:
- witamina A, C i E
- kwercetyna
- glutation
- selen i cynk
- luteina
- resweratrol
- astaksantyna
- koenzym Q10
Wśród bardzo szerokiej gamy antyoksydantów, które dostarczane są wraz z dietą, możemy wyróżnić te, które dostarczają wartości odżywczych, oraz oksydanty nie odżywcze. Antyoksydanty odżywcze to między innymi witaminy A, E, C, D, B6, selen oraz cynk. Z kolei antytalent nie odżywcze są to polifenole, flawonoidy oraz terpentyny.
Składniki diety bogate w antyoksydanty
Najlepszymi źródłami antyoksydantów w diecie są warzywa i owoce, ale także przyprawy i orzechy. Różnią się one w zależności od zawartości antyoksydantów. Szczegółowe informacje o ich potencjale dostarcza lista ORAC, czyli wykaz składników diety o najskuteczniejszym działaniu przeciw utleniającym
Na szczycie tej listy znajdują się produkty takie jak: kminek, kurkuma mielona, kakao w proszku, bazylia suszona, pietruszka suszona, goździki mielone, cynamon mielony, oregano suszone.
Zobacz też: http://lapetit.pl/stres-jak-wplywa-na-organizm/