antyoksydanty

W dzisiejszych czasach, bardziej niż kiedykolwiek jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników. Są to reaktywne formy tlenu i azotu, które w w naszym organizmie doprowadzają do wielu schorzeń. Żeby zminimalizować ich negatywny wpływ na nasze zdrowie, konieczne jest zmniejszenie narażenia na wolne rodniki, jednak nie w każdym przypadku jest to możliwe. Do walki z wolnymi rodnikami najlepiej Sprawdzają się antyoksydanty. Czym są antyoksydanty? Jakie składniki diety są w nie wzbogacone? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/antyoksydanty-skuteczna-bron-w-walce-z-wolnymi-rodnikami/ 

Antyoksydanty – czym są? 

Antyoksydanty są to przeciwutleniacze, które wykazują się unikatową zdolnością do neutralizacji wolnych rodników. Wolne rodniki są to z kolei reaktywne cząstki w tlenu i azotu, które powstają pod wpływem działania czynników takich jak: 

  • zanieczyszczenie środowiska
  • używki
  • ekspozycja na słońce
  • zbyt intensywny wysiłek fizyczny
  • leki
  • dieta obfitująca w żywność przetworzona
  • stres 

Jak wolne rodniki wpływają na nasz organizm? 

Wolne rodniki posiadają bardzo niepożądane właściwości. Mogą uszkodzić błony komórkowe, a także kwasy nukleinowe. Ich obecność w organizmie prowadzi do dezintegracji strukturalnej oraz funkcjonalnej komórek ciała. 

Doprowadzają one do rozwoju następujących schorzeń: 

  • zaburzenia odporności
  • nowotwory
  • choroby neurodegeneracyjne
  • choroby autoimmunologiczne 
  • choroby układu sercowo-naczyniowego 
  • stany zapalne 

Antyoksydanty – najsilniejsi pogromcy wolnych rodników 

Antyoksydanty, które występują w owocach i warzywach to związki, które wiążą wolne rodniki oraz neutralizuje. Najciemniejsze antyoksydanty to: 

  • witamina A, C i E
  • kwercetyna
  • glutation
  • selen i cynk 
  • luteina
  • resweratrol
  • astaksantyna
  • koenzym Q10 

Wśród bardzo szerokiej gamy antyoksydantów, które dostarczane są wraz z dietą, możemy wyróżnić te, które dostarczają wartości odżywczych, oraz oksydanty nie odżywcze. Antyoksydanty odżywcze to między innymi witaminy A, E, C, D, B6, selen oraz cynk. Z kolei antytalent nie odżywcze są to polifenole, flawonoidy oraz terpentyny. 

Składniki diety bogate w antyoksydanty 

Najlepszymi źródłami antyoksydantów w diecie są warzywa i owoce, ale także przyprawy i orzechy. Różnią się one w zależności od zawartości antyoksydantów. Szczegółowe informacje o ich potencjale dostarcza lista ORAC, czyli wykaz składników diety o najskuteczniejszym działaniu przeciw utleniającym

Na szczycie tej listy znajdują się produkty takie jak: kminek, kurkuma mielona, kakao w proszku, bazylia suszona, pietruszka suszona, goździki mielone, cynamon mielony, oregano suszone. 

Zobacz też: http://lapetit.pl/stres-jak-wplywa-na-organizm/ 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here