Są takie kuchnie świata, o których można śmiało powiedzieć, że są ponadczasowe, uniwersalne i znane szerokiemu gronu odbiorców. Zdecydowanie można do nich zaliczyć potrawy, które prezentują smaki charakterystyczne dla Włoch. Kto z nas nie próbował pizzy, albo przyrządzonego na jakiś ciekawy sposób makaronu? To właśnie te dwie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla tego kraju. Warto jednak pamiętać o tym, że typowo włoska pizza znacząco różni się od tej, jaką znamy z osiedlowych pizzerii – ta „właściwa” jest wykonana na bardzo cienkim cieście, ze stosunkowo niewielką ilością dodatków (Włosi uchodzą za oszczędnych, a czasem wręcz skąpych). A czym różni się makaron po włosku od tego, przygotowywanego na co dzień? W tej kwestii różnica nie leży zazwyczaj w sposobie przygotowanie, ale – sposobu podania. We Włoszech makaron z dodatkami traktowany jest jako pierwsze danie – tak, jak u nas zupa. Zdecydowanie warto spróbować potraw, jakie przygotowują ci gadatliwi i bardzo radośni ludzie – kto raz spróbuje włoskiej kuchni z pewnością nie będzie umiał o niej zapomnieć.