Prawdopodobnie najbardziej popularnym, chociaż nie przez wszystkich pitym napojem, oprócz wody oczywiście, jest kawa. Kawa to napój, który sporządza się z palonych a następnie zmielonych ziaren kawowca. Najczęściej pije się go w postaci gorącego płynu, czasem z dodatkiem mleka czy śmietanki. Znane są też napoje z kawy zimnej. Kawa pojawiła się w Europie w XVI w., w Polsce w XVIII w. w Gdańsku, gdzie zapewne za sprawą bliskości portu powstały pierwsze kaffeehausy.
Skąd się bierze kawa?
Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do widoku kawy jako czarnego napoju oraz jej ziaren w całości lub zmielonych, o ciemnym, brunatnym kolorze, że zapominamy, że kawa w swojej naturalnej postaci posiada zupełnie inny kolor – zielony. Dopiero po obróbce termicznej zmienia barwę, na tę którą tak dobrze znamy. Miejscem, gdzie kawa zmienia tak drastycznie swój kolor jest palarnia kawy https://coffeeandsons.pl/.
Autorskie palarnie kawy
Niewielkie, często rodzinne palarnie kawy stanowiły stały element krajobrazu dużych miast, szczególnie portowych, gdzie kawę w postaci zielonych ziaren wyładowywało się ze statków i przewoziło od razu do działających blisko portu palarni. Tam poddawało się ją obróbce i dopiero po jej zakończeniu rozsyłało do miejsc przeznaczenia.
Po okresie dominacji sieciowych producentów, w polskim krajobrazie pojawia się coraz więcej niewielkich palarni oferujących wysokiej jakości produkt. Zwykle w tych palarniach zaopatrują się klienci indywidualni oraz firmy. Bardzo często świeżo zmielone ziarna kawy można również kupić online, ale bez pośredników. Zakupów dokonuje się bezpośrednio z palarni.
Wiele z takich miejsc, oprócz palenia kawy i dystrybucji prowadzi również kawiarnie, gdzie można degustować poszczególne gatunki kawy, zweryfikować sposób i grubość mielenia, znaleźć ulubiony gatunek. W palarni można również porównać sposób mielenia kawy wpływający na jej gęstość i smak. W ślad za tym łatwo już dobrać odpowiednie urządzenie do domu, by codziennie otrzymywać aromatyczny, doskonałej jakości napój.