Wraz z rozwojem cywilizacyjnym bardzo zmienił się pokarm, który spożywamy. Większość tego, co jemy jest w jakimś stopniu przetworzone niestety nie polepsza to walorów odżywczych a wręcz przeciwnie. Konserwanty, ulepszacze smaku i inne substancje podkręcające pożywienie obniżają przyswajalność oraz są dla nas toksyczne w większym lub mniejszym stopniu. Coraz więcej ludzi stara się produkować własną żywność. Starają się prowadzić życie w zgodzie z naturą, takie jak prowadzili nasi protoplaści. Wiele chorób cywilizacyjnych swoje korzenie ma właśnie w jedzeniu wysoko przetworzonej żywności.
Dajmy na to zwykłe białe pieczywo, które jest pełne ulepszaczy i wypiekane z ziarna modyfikowanego – powoduje wiele dolegliwości żołądkowych. Ciemne pieczywo – czy jest zdrowe, jest to uzależnione od tego, z czego zostało upieczone. Mimo że wydaje nam się, że powinno być lepsze, bo takie piekła babcia to trzeba pamiętać, że wiele sieci po prostu barwi zwykły pszenny chleb po to, żeby się wydawał zdrowszy. Niestety bez wnikliwego wczytania się w skład chleba nigdy nie jesteśmy pewni, co jemy, a nawet po zasięgnięciu tej wiedzy dalej pewności nie mam. Sam od kilku lat wypiekam pieczywo po to, żeby nie jeść jakiś dziwnych substancji. Widać na wadze, że taki chleb jest znacznie lepszy dla mojego organizmu. Mam więcej siły i szczuplejszą sylwetkę.
Do tego jak od czasu do czasu wyskoczę na BOSU trening jestem pełen energii witalnej. Choć przyznam, że podczas samego treningu padam na pysk to po nim czuje się jak młody Bóg. Bardzo poprawiła mi się koordynacja i poczucie równowagi.