Każdy z nas regularnie spożywa produkty, które wywodzą się z Francji. Tłumaczyć szczególnie nie trzeba, że chociażby chrupiąca bagietka, czy aromatyczny croissant są doskonałym przykładem na przenikanie się kuchni europejskich. Kuchnia francuska ogólnie jest bardzo znana i coraz bardziej popularna. Już nikogo nie dziwi to, że ślimaki mogą być smaczne i, coraz częściej można napotkać na przepisy, jak je właściwie przygotować. Wiele też polskich, wykwintnych restauracji serwuje je jako stały element menu. O Francuzach niepochlebnie mówi się vel “żabojady”, raczej nie trzeba tłumaczyć, skąd się wzięło takie określenie. Prawdopodobnie, lata temu najzwyczajniej nie rozumiano tamtejszej tradycji kulinarnej, wypowiadano się więc o niej krytycznie. Francja słynie także z przegrzebków, czyli małż św. Jakuba, które u nas wciąż uchodzą za wyjątkowy rarytas. Nie zapominajmy także o tym, że kruche ciasto z jabłkami, czyli tzw. tarta czy coraz bardziej popularny ostatnio cydr też wywodzą się z kuchni francuskiej. Rzeczywiście jest ona na tyle charakterystyczna, że rzadko mylona jest z jakąkolwiek inną formą kuchni. Podobno jest również bardzo aromatyczna i wykwintna. Francuskie sery pleśniowe wykorzystywane są już do dań na całym świecie a ich zaletą jest niewątpliwie to, że nadają się zarówno jako przekąska, dodatek do dań głównych jak i do sałatek. Z pewnością kuchnia francuska nie stałaby się tak znana, gdyby nie programy telewizyjne wychwalające jej zalety oraz to, że znani kucharze z tego pięknego kraju często robią tu głośne i polskie kariery.

www.urzadzajmy.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDania z horroru.
Następny artykułLight pułapka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here