Popularne potrawy wielkanocne w Polsce

Zgodnie z tradycją do wielkanocnej święconki wkładamy chleb, jajka, wędlinę, kawałek babki, sól i czasami baranka. Zwykle planując dania na świąteczny stół, również sięgamy po sprawdzone przepisy stosowane już od dawna. Czego nie może zabraknąć? Jakie są najpopularniejsze potrawy wielkanocne? Sprawdź nasze propozycje!
Zdjęcie główne

Żurek czy barszcz biały?

U jednych pojawia się żurek, u innych barszcz biały. Jednak jakie są pomiędzy nimi różnice? Tradycyjny żur przygotowuje się na zakwasie żytnim, natomiast barszcz biały na pszennym. Do obu zup dodaje się obowiązkowo białą kiełbasę oraz jajko. Tych dań nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Pasztet domowy

Na co dzień raczej nie przyrządzamy tradycyjnego pasztetu, sięgamy raczej po gotową potrawę. Dlatego od święta warto samodzielnie przygotować ten wielkanocny przysmak, najlepiej na dobrym wywarze, na przykład Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Z mięs wybieramy najczęściej łopatkę wieprzową, kurczaka, wołowinę, boczek i wątróbkę drobiową. Gotowy pasztet najlepiej smakuje z wyrazistym sosem tatarskim.

Jajka faszerowane w skorupkach

Ustalając menu na Wielkanoc, nie można pominąć głównego składnika, czyli jajek. Obecnie mamy do wyboru wiele przepisów, a najpopularniejszym są jajka faszerowane w skorupkach. Ich wykonanie jest bardzo proste. Gotujemy jajka na twardo, kroimy na pół, a następnie wyjmujemy jajka ze skorupek i mieszamy z przyprawami i majonezem. Gotową masę należy włożyć do skorupek, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. To niezwykle proste i pyszne danie.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Chyba na każdym polskim stole znajduje się co roku sałatka jarzynowa. W wersji tradycyjnej zawiera marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, jabłko, ogórki kiszone, groszek konserwowy i cebulę. Jednak przepis możemy modyfikować, dodając na przykład grzybki marynowane – borowiki, podgrzybki czy kurki. Sałatka nie może się obyć oczywiście bez sosu przygotowanego z musztardy i majonezu. Możemy wykorzystać na przykład Majonez Omega 3:6 WINIARY.

Jajka z rzeżuchą

Potrawy wielkanocne w Polsce nie tylko powinny pysznie smakować, ale również dobrze prezentować się na świątecznym stole. Jedną z takich przekąsek są jajka z rzeżuchą. Warto ją zasadzić około 2 tygodni przed świętami, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że urośnie na czas. Wystarczy ugotować jajka na twardo, obrać, przepołowić, a żółtko wymieszać oczywiście z rzeżuchą, majonezem i opcjonalnie szynką. Masę przekładamy na białka, posypujemy rzeżuchą i gotowe!

Schab pieczony

Podczas świąt wielkanocnych zamieniamy tradycyjnego smażonego schabowego na schab pieczony. Nietrudno przygotować idealne danie, jeżeli będziemy trzymać się pewnych zasad. Przede wszystkim trzeba odpowiednio przygotować mięso do pieczenia. Po umyciu i osuszeniu obtaczamy schab Przyprawą do mięs WINIARY, miodem, roztartym ząbkiem czosnku i cynamonem. Mieszankę rozrabiamy wodą. Mięso należy pozostawić w lodówce na 12 godzin, a następnie upiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Przygotowanie idealnego schabu wymaga trochę cierpliwości, ale naprawdę warto!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here