Naturalne prebiotyki są konieczne dla zachowania równowagi w mikroflorze bakteryjnej jelit i ogólnej kondycji organizmu. Jakie są źródła prebiotyków w diecie? I dlaczego są dla nas tak ważne? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, czym dokładnie są prebiotyki i gdzie ich szukać.
Prebotyki i probiotyki – na czym polega różnica?
Probiotyki to dobroczynne bakterie, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dobroczynne bakterie zasiedlające jelita tworzą tak zwana mikroflorę jelitową, florę bakteryjną, mikrobiota lub jeszcze inaczej mikrobiom. Jest ich w naszym przewodzie pokarmowym około 2 kilogramów i warto dbać, by były w dobrej kondycji i przeważały nad mikroorganizmami, mogącymi niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie, które również znajdują się w naszych jelitach. W sprzyjających warunkach, a więc gdy dobroczynna flora probiotyczna zostaje osłabiona, chorobotwórcze bakterie obecne w jelitach mogą przysporzyć nam sporo kłopotów.
Z kolei prebiotyki to substancje pochodzenia naturalnego stanowiące w jelitach pożywkę dla dobroczynnych bakterii. Są to zawarte w warzywach i owocach fruktooligosacharydy oraz inulina, skrobia oporna i laktuloza. Prebiotyki są konieczne do tego, by bakterie probiotyczne mogły kontynuować swoją pracę – jest to dla nich źródło pożywienia i energii.
Naturalne źródła prebiotyków
Naturalne źródła prebiotyków z grupy fruktooligosacharydów to cebula, pszenica, szparagi, ziemniaki i banany. Prebiotyk o nazwie inulina znajdziemy zaś w czosnku, cykorii, pomidorach, bananach i pszenicy. Ziemniaki i zielone banany to z kolei doskonałe źródło skrobi opornej i laktulozy, także zaliczanych do prebiotyków. Pożywienie dla bakterii jelitowych stanowią też polifenole, których bogatym źródłem są między innymi winogrona.
Oprócz owoców i warzyw w naszej diecie powinny znaleźć się także ziarna zbóż bogate w prebiotyki. Znajdziemy je w pełnoziarnistym makaronie, kaszach, pieczywie z mąki z pełnego przemiału oraz płatkach zbożowych. Dobrym źródłem prebiotyków jest też miód pszczeli.
Prebiotyk jako suplement diety
Czasami dzieje się tak, że nie dostarczamy wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości prebiotyków. Chodzi tu np. o sytuację, gdy nasza dieta jest niewłaściwie skomponowana i brakuje w niej podstawowych składników odżywczych. Może się też tak zdarzyć, że musimy się poddać antybiotykoterapii lub dopadły nas nieprzyjemności jelitowe. Bakterie probiotyczne nie otrzymują wówczas wystarczającej ilości pożywienia i mogą mieć problem z namnażaniem się w jelitach. Pomocny może okazać się prebiotyk w postaci suplementu diety.
Najczęściej możemy go znaleźć w połączeniu ze szczepami żywych kultur bakterii probiotycznych pod postacią synbiotyku. Synbiotyk to zatem dwa w jednym – probiotyk i prebiotyk w jednej kapsułce. W ten sposób uzupełniamy mikroflorę jelitową o dobroczynne bakterie wraz z gotowym pożywieniem, które pomoże im efektywniej zasiedlić układ pokarmowy.