Mają cudowny wpływ na pracę mózgu, wzmacniają układ nerwowy, wspierają pracę serca, pomagają w koncentracji i zapamiętywaniu, a do tego świetnie smakują. Orzechy powinny figurować w diecie każdego z nas, nieważne czy jesteśmy studentami uczącymi się do egzaminów, dorosłymi mającymi na głowie mnóstwo spraw, czy starszymi osobami, którym powoli pamięć zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Orzechy, w większości są bardzo wartościowe i nie należy się ich bać. Mając do wyboru kilka rodzajów lepiej omijać te solone, ponieważ sól, jak wiemy, do zdrowych elementów diety nie należy. Warto wiedzieć, że bakalie, o których mowa zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i E, białko oraz sporo składników mineralnych korzystnych dla naszych organizmów. Faktem udowodnionym przez naukowe badania jest jednak to, że poszczególne odmiany orzechów dostarczają nieco innych wartości, warto więc w ramach przekąski te odmiany ze sobą łączyć dla uzyskania jak najlepszego efektu. Taki bakaliowy mix jest także genialną eksplozją zróżnicowanych smaków. Migdały, orzechy włoskie, laskowe, pistacje czy makadamia są świetne do chrupania, nadają się jako dodatek do dań obiadowych, doskonale komponują się w ciastach, a rozdrobnione będą doskonałą posypką np. dla lodów. Mało tego, z młodych, jeszcze zielonych, orzechów włoskich przygotowuje się leczniczą nalewkę, która pomaga na niestrawność i przy nieżycie jelit. Smakiem raczej nie zachwyca, jednak skutecznie niweluje nieprzyjemne objawy.

www.makemyplace.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here