Ciemne pieczywo czy białe? To dyskusja odwieczna. Biały chleb jest na pewno bardziej kaloryczny niż ciemny chleb. Biały chleb zawiera dużo węglowodanów, posiada większy indeks glikemiczny, ma mniej witamin i minerałów niż chleb ciemny. Jest bardzo szybko trawiony i po jego zjedzeniu szybko jesteśmy syci. Zdrowsze są jednak węglowodany pochodzące z ciemnego pieczywa. W porównaniu do białego pieczywa, pieczywo ciemne zawiera więcej błonnika, nawet kilka razy więcej niż białe pieczywo. Najlepiej spożywać pieczywo ciemne na naturalnym zakwasie. Chleb ciemny zawiera witaminę e, B, żelazo, miedz, cynk i magnez. O wiele więcej witamin niż w pieczywie białym. Chleb razowy utrzymuje świeżość nawet przez tydzień. Należy nie zwracać uwagi na podrobione pieczywo razowe. Pieczywo prawdziwe razowe jest cięższe od tego „pompowanego”. Alternatywa do ciemnego razowego pieczywa może być pieczywo z nasionami słonecznika, dyni. Aby chleb razowy był zdrowszy i mniej kaloryczny należy pamiętaj robiąc kanapkę aby nie przesadzić z dodatkami, na przykład z majonezem, jakimiś sosami, tłusta wędlina i grubą warstwą margaryny. Pieczywo tradycyjne można zastąpić macą, albo waflami razowymi, bez dodatków na przykład cukru czy soli, czy innych kalorycznych dodatków. Chociaż nie można zastąpić te produkty na miejsce chleba białego czy ciemnego, mogą one stanowić przekąskę i niezbyt wiele, posiadają mało kalorii.

shafiarka.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here