Wydatki na żywność zwykle zajmują dużą część budżetu typowej polskiej rodziny. Zarobki w naszym kraju nie są wysokie dlatego większość osób musi starannie planować swoje wydatki. Zwykle duża część wydatków ma charakter sztywny i nie można ich szybko przyciąć. Po części właśnie dlatego oszczędzamy na żywności. Ważne jest jednak aby robić to rozsądnie, nie narażając na uszczerbek własnego zdrowia. Przede wszystkim należy zweryfikować miejsca w których robimy zakupy. W dużych supermarketach i dyskontach wcale nie zawsze jest najtaniej dlatego trzeba porównywać ceny. Duże sklepy nadają się przede wszystkim do tego aby robić tam zakupy produktów o długim okresie przydatności, które są akurat w dobrej cenie. Ponadto trzeba trzymać się zasady, żeby jak najwięcej potraw przygotowywać samodzielnie. Takie potrawy są tańsze i zdrowsze, jednak wymagają pewnego nakładu pracy. Na zakupy chodzimy zawsze z listą aby nie kupować niczego niepotrzebnie. Zanim się na nie udamy sprawdzamy co jest w domu. Jeśli czegoś jest dużo i wiemy, że nie spożyjemy tego szybko, kroimy i mrozimy. Warto pamiętać, które potrawy są najtańsze. Otóż są to przede wszystkim potrawy na bazie ziemniaków i mąki a więc: pierogi, kopytka, placki ziemniaczane, gołąbki. Niedrogo wychodzą także makarony z różnymi sosami. Aby oszczędzić na wydatkach żywnościowych w sezonie warto nabywać warzywa i owoce i robić z nich przetwory. Domowe dżemy przydadzą się na przykład do ciast, które również zrobimy samodzielnie.

www.eurochance.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here