Jogurt naturalny na śniadanie – jak i z czym go podawać

Pyszny, uniwersalny i zdrowy – to chyba najważniejsze zalety jogurtu naturalnego. Zajadamy się nim zarówno solo, jak i różnymi dodatkami – owocami, bakaliami, płatkami owsianymi lub warzywami. Sprawdź nasze inspiracje na pyszne i zdrowe śniadania z udziałem jogurtu naturalnego!

Jogurt naturalny na zdrowie

Dietetycy powtarzają, że ważnym elementem naszego jadłospisu są jogurty. Znakomicie uzupełniają niedobory witamin i składników mineralnych. Jednak warto wiedzieć, że jogurt jogurtowi nierówny. Należy wybierać świadomie! Owocowe jogurty ze sklepu zdecydowanie nie są dobrym rozwiązaniem. Producenci przekonują nas, że są lekkie i zdrowe. Niestety ich skład często pozostawia wiele do życzenia, ponieważ zawierają substancje słodzące lub konserwanty. W tego typu produktach za ich owocowy smak odpowiadają aromaty zapachowe. Zatem jakie produkty wybierać? Oczywiście jogurty naturalne o krótkim składzie. Jednym z polecanych jest Bakoma jogurt Naturalny Gęsty. Dlaczego? Przede wszystkim nie zawiera cukru, jest niskokaloryczny (tylko 49 kcal/100g!), więc jest idealnym produktem dla osób na diecie redukcyjnej. Zawiera korzystne kultury bakterii, które usprawniają funkcje przewodu pokarmowego, poprawiają komfort trawienny oraz normalizują perystaltykę jelit. Jogurt naturalny jest pyszny i uniwersalny. Jak z jego udziałem stworzyć znakomity i pełnowartościowy posiłek?

Energetyczne śniadanie na szybko

Jogurt naturalny to doskonałe źródło białka, wapnia, witamin oraz probiotyków, dlatego jest uważany za idealny składnik posiłków. Większość z nas nie ma czasu przygotowywać rano skomplikowanych dań. Jogurt naturalny na śniadanie to znakomity pomysł! Kulinarne kompozycje z jego udziałem można przygotować w zaledwie 5 minut! Jedną z nich jest pyszna kolorowa owsianka. Jej zaletą jest to, że możemy ją przyrządzić wieczorem zalewając gorącą wodą, a rano dodać ulubione składniki. My polecamy oczywiście jogurt naturalny, bakalie oraz świeże owoce. Możemy urozmaicić jej smak, dodając wiórki kokosowe, odrobinę mleka kokosowego lub suszoną żurawinę.

Smakowite koktajle

Koktajle z owoców cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego, są pyszne i ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Latem warto przyrządzić orzeźwiający i sycący koktajl na bazie jogurtu naturalnego z mrożonymi owocami. Oczywiście nie musimy korzystać z gotowych mieszanek. Lepszym rozwiązaniem jest zamrożenie świeżych sezonowych owoców np. truskawek, malin lub borówek. Wystarczy wieczorem włożyć je do zamrażalnika, a rano zmiksować z jogurtem w blenderze. Miłośnicy słodkich śniadań mogą dodać do koktajlu miód, stewię lub ksylitol. Orzeźwiający smak nadadzą kompozycji liście mięty lub sok z cytryny. Tak naprawdę smak koktajlu zależy od naszej kreatywności i inwencji twórczej. Jeżeli wolimy gęste posiłki, do jogurtu można dodać banana, wiórki kokosowe oraz płatki owsiane.

Gratka dla fanów wytrawnych śniadań

Jogurt naturalny możemy kojarzyć przede wszystkim ze słodkimi daniami. Jednak jeżeli o poranku mamy nieco więcej czasu lub pracujemy w domu, warto przygotować pyszne wytrawne dania, jak na przykład warzywne naleśniki z jogurtowym dipem. Oczywiście dzień wcześniej można usmażyć naleśniki, a rano przygotować ulubiony farsz. Znakomicie sprawdzą się smażone lub pieczone warzywa, takie jak brokuły, cukinia, papryka, marchewka lub w wersji meksykańskiej – kukurydza i fasola. Przygotowanie dipu jest równie proste. Wystarczy tylko wmieszać gęsty jogurt naturalny (bardziej płynny nie będzie w tym przypadku dobrym wyborem z uwagi na swoją konsystencję) z koperkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem lub czosnkiem. Dipem możemy zalać warzywa lub nałożyć na gotowe naleśniki. Pycha!

Jogurt naturalny na śniadanie to nie tylko baza wielu apetycznych dań, ale także ogromne pole do popisu dla naszej kulinarnej wyobraźni. Warto łączyć go z różnymi składnikami – sprawdzi się świetnie, zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here