piątek, kwiecień 26, 2024

Light pułapka.

0

Czekolada light, napój light, odtłuszczone mleko, jogurt 0%, płatki fit, dżem niesłodzony i jeszcze wiele innych tego typu etykietek widnieje na sklepowych półkach. Wybawienie dla osób, które się odchudzają lub ograniczają spożywanie kalorii, nie muszą się już głodzić tylko jeść wersje light normalnych posiłków. Jednak czy to prawda? Na zdrowy rozum, co mają wspólnego słodycze z hasłem light? Jak brzmi czekolada zero cukru? Hasła reklamowe typu ‘0%’, ‘bez cukru’ itd. są tylko po to, aby namawiać klientów sklepów do droższych zakupów. Produkty light zazwyczaj różnią się ceną od zwykłych, jednak kto nie zapłaci więcej za napój czy czekoladę, mając gwarancję, że jedzą i piją zdrowo, bez cukru, kalorii i innych szkodników. Spożywając produktu bez cukru, odłuszczone i inne mamy wrażenie, że nie różnią się one smakowo od tych pierwotnych wersji, a niektórych przypadkach są nawet wyraźniejsze w smaku. I w tym momencie należy zastanowić się co sprawia, że nasz bezcukrowy batonik jest dwa razy słodszy od tego z cukrem? Nic innego tego nie powoduje jak tylko i wyłącznie chemiczne barwniki, słodziki, zagęstniki i inne ulepszacze, które do minimum zmniejszają wartości odżywcze produktów i zbierają z nich wszystkie naturalne witaminy. Zamiast tego powodują zaburzenia żołądkowe, metabolizmu i znaczny wzrost apetytu. Jak widać produkty niskotłuszczowe, bez cukru, 0%, light ze zdrowiem nie mają nic wspólnego, a są to jedynie chwyty marketingowe. I może warto czasami wypić słodki napój niż ten ‘zdrowy niskosłodzony’?

www.domosia.pl

O przysmakach francuskich

0

Każdy z nas regularnie spożywa produkty, które wywodzą się z Francji. Tłumaczyć szczególnie nie trzeba, że chociażby chrupiąca bagietka, czy aromatyczny croissant są doskonałym przykładem na przenikanie się kuchni europejskich. Kuchnia francuska ogólnie jest bardzo znana i coraz bardziej popularna. Już nikogo nie dziwi to, że ślimaki mogą być smaczne i, coraz częściej można napotkać na przepisy, jak je właściwie przygotować. Wiele też polskich, wykwintnych restauracji serwuje je jako stały element menu. O Francuzach niepochlebnie mówi się vel “żabojady”, raczej nie trzeba tłumaczyć, skąd się wzięło takie określenie. Prawdopodobnie, lata temu najzwyczajniej nie rozumiano tamtejszej tradycji kulinarnej, wypowiadano się więc o niej krytycznie. Francja słynie także z przegrzebków, czyli małż św. Jakuba, które u nas wciąż uchodzą za wyjątkowy rarytas. Nie zapominajmy także o tym, że kruche ciasto z jabłkami, czyli tzw. tarta czy coraz bardziej popularny ostatnio cydr też wywodzą się z kuchni francuskiej. Rzeczywiście jest ona na tyle charakterystyczna, że rzadko mylona jest z jakąkolwiek inną formą kuchni. Podobno jest również bardzo aromatyczna i wykwintna. Francuskie sery pleśniowe wykorzystywane są już do dań na całym świecie a ich zaletą jest niewątpliwie to, że nadają się zarówno jako przekąska, dodatek do dań głównych jak i do sałatek. Z pewnością kuchnia francuska nie stałaby się tak znana, gdyby nie programy telewizyjne wychwalające jej zalety oraz to, że znani kucharze z tego pięknego kraju często robią tu głośne i polskie kariery.

www.urzadzajmy.pl

Dania z horroru.

0

Jak powszechnie wiadomo, co kraj to obyczaj, różne zakątki świata różnią się swoimi tradycjami kulinarnymi. Dla jednych coś może być znakomita dla innych nie do zjedzenia. Wszystko zależy od wierzeń, zwyczajów, tradycji danego regionu oraz panującej tam sytuacji materialnej. Niekiedy nietypowe dania spowodowane są brakiem jedzenia, a niekiedy po prostu fantazjami twórców. Niektóre regionalne przekąski mogą naprawdę zaskoczyć i to wcale nie pozytywnie. Ludzie słysząc o nich czują odrazę i obrzydzenie i nie wyobrażają sobie sytuacji, aby mogli takie coś zjeść, a inni nie wyobrażają sobie bez tego życia i traktują to ja rarytas. Dania z listy tych najbardziej oryginalnych, mogą przyprawić o dreszcze, np.: mięso szczura (południowa Azja), tarantule (Kambodża), oko tuńczyka (Chiny), serce kobry (Wietnam), węże i skorpiony w winie, robaki, zupa z nietoperza czy głowa owcy, aż trudno to sobie wyobrazić na swoim talerzu, a naprawdę to są te mniej szokujące. Takie dania według niektórych przynoszą szczęście, zapewniają byt, zdrowie i szczęście pod każdą postacią, a w większości z krajów są ogromną atrakcją dla turystów, chociaż nie każdy ma odwagę tego spróbować. Czy przy takich specjałach kuchni jest jakakolwiek mowa o zdrowiu czy bezpieczeństwie? Takie dania to już nie tylko specjalność odległych zakątków, co raz częściej można takie wymysły spotkać u naszych bliższych sąsiadów. Ciekawią każdego, ale odważnych do degustacji jest niewielu i chyba nikt nie powinien się temu dziwić. Może to się okazać dobre, ale tylko w przypadku gdy ma się zawiązane oczy i nie ma świadomości co się konsumuje.

www.inspirationstudio.pl

Korfu i jej atrakcje. Laguna Korision

0

Grecja jest doskonale znana miłośnikom historii, choć wspaniałe atrakcje czekają tu również na miłośników przyrody. I na stałym lądzie, i na greckich wyspach nie brak terenów, które mogą stać się ciekawym celem wycieczki o przyrodniczym charakterze. Jedno z takich miejsc znajduje się w południowej części wyspy Korfu, która jest jedną z najchętniej odwiedzanych wysp greckich. To na Korfu można spędzić wspaniałe wczasy w wyjątkowej atmosferze i cieszyć się możliwością wypoczynku na pięknych plażach. Biura podróży pokochały tę wyspę ze względu na jej walory wypoczynkowe. Dla wielu turystów jest ona jednak atrakcyjna nie tylko ze względu na zabytki oraz plaże. Jednym z jej najcenniejszych skarbów jest Laguna Korsion, której z pewnością warto poświęcić nieco więcej uwagi. Dlaczego to miejsce jest tak niezwykłe?
Laguna Korsion to niezwykły dar natury i jedna z najważniejszych atrakcji na Korfu. Ten niezwykły pas wody o długości 5 kilometrów może się pochwalić malowniczymi wydmami oraz licznymi gatunkami zwierząt. Ich obserwacja każdemu turyście może sprawić wiele przyjemności. Szczególnie chętnie pojawiają się tu ptaki brodzące, wśród których nie brak szablodziobów oraz ibisów. Dzięki nim ornitolodzy mogą tu spędzać czas na obserwacjach i poznawać lepiej życie tych ptaków. Nie brak na tym terenie również ciekawej roślinności, dzięki czemu Laguna Korsion jest atrakcyjnym miejscem dla wszystkich miłośników przyrody.

www.willagreenhouse.pl

Turystyczne atrakcje Rumunii

0

Czy Rumunia może stać się popularnym celem wakacyjnych podróży? Jakie atrakcje czekają na turystów odwiedzających ten kraj? Wbrew pozorom na nudę w Rumunii narzekać nie można, zaś oferta turystyczna tego kraju może pozytywnie zaskoczyć niejednego miłośnika podróży.
Wśród licznych atrakcji na terenie Rumunii nie brak ciekawych placówek muzealnych oraz galerii. Jednym z tych miejsc, które koniecznie powinni odwiedzić turyści, jest Muzeum Archeologiczne w Konstancy. Tu znajduje się jedna z najpiękniejszych i najcenniejszych na terenie Europy Wschodniej kolekcji wyrobów greckich oraz rzymskich. Ciekawą placówką jest też Muzeum Technik Ludowych mieszczące się w Sybinie oraz Muzeum Wsi w Bukareszcie. Jest też Rumunia krajem znanym z pięknych zamków – nieco tajemniczych, ponurych i pięknych. Najsłynniejszym z nich jest gotycki zamek w Branie oraz zamek w Poienari. Na uwagę również zasługuje jeden z najciekawszych przykładów gotyckiej architektury w tym kraju, jakim jest bez wątpienia twierdza Hunedoara.
Rumunia zachwyca również miasteczkami o historycznej zabudowie. Wśród tych najciekawszych znajdują się Sighisoara oraz Sybin, piękną i chętnie odwiedzaną miejscowością jest również Braszów. Architektura sakralna również ma się czym pochwalić na terenie Rumunii. Nie brak tu okazałych monastyrów oraz wiekowych cerkwi prawosławnych. Ciekawymi obiektami są również protestanckie świątynie, które zadziwiać mogą swym obronnym charakterem i potężnymi nieraz fortyfikacjami. Przykładem godnym uwagi jest tu kościół w Biertanie, otoczony aż trzema liniami obronnych murów.

www.pomaranczowe.pl

Obowiązki pracownika, a jego prawa!

0

Każdy z nas w momencie podpisania umowy o pracę ma do czynienia z pracodawcą, który nakłada na niego nie tylko obowiązki, ale również prawa, których musimy przestrzegać. Nie zawsze zgadzamy się z takimi założeniami, ale nie mamy wyjścia. Musimy dostosować się! Jakie więc są nasze obowiązki, a jakie prawa? Co z tego wynika? W momencie zawarcia umowy zobowiązujemy się do przestrzegania regulaminu, i co najważniejsze stawiania się w miejscu pracy w godzinach odgórnie nam wyznaczonych. . Musimy swoje zadania wykonywać terminowo i jak najlepiej, dzięki temu możemy iść dalej, poszerzać swoją wiedzę. Powinniśmy również dbać o dobro zakładu pracy i chronić jego dobre imię. Tak jak musimy przestrzegać pewnych obowiązków, tak też mamy pewne prawa. Są to m.in. prawo do urlopu, czy do równego traktowania wszystkich pracowników firmy. Należy też pamiętać, że nie tylko pracownicy mają prawa i obowiązki, ale również dotyczy to pracodawców. Jest to przydatna wiedza, gdyż niektórzy w doskonały sposób unikają pewnych praw, a preferują tylko obowiązki. My pracownicy powinniśmy o tym przypominać! W końcu od tego zależy nasz przyszłość!

www.digitaldep.pl

Reklamacja jako prezent dla przedsiębiorstwa

0

Obsługa reklamacji jest zazwyczaj negatywnie postrzegana przez przedsiębiorstwa. Nic w tym dziwnego, na ogół nie lubimy przecież dostawać informacji zwrotnej o popełnianych przez nas błędach. W związku z tym reklamacje są postrzegane często w kategoriach porażki, skarg klientów i ich niezadowolenia. To z pewnością niewłaściwe ujęcie tego zagadnienia. Reklamacja nie musi się wiązać z odejściem klientów. Dla firmy to źródło cennych informacji. Niewielu klientów zadaje sobie przecież trud, by poinformować przedsiębiorstwo o niedociągnięciach i błędach. Najczęściej klienci po prostu odchodzą i wybierają ofertę konkurencji. Klient, który informuje firmę o swoich problemach związanych z zakupem dostarcza informacji na temat zmian, które należy wprowadzić, by udoskonalić ofertę. To przede wszystkim darmowe źródło wiedzy. Nie wymaga nakładów, a pozwala na wprowadzenie niezbędnych modyfikacji. Nie należy w związku z tym traktować klienta, który reklamuje towar lub usługę jako wroga, a pomocnika. Odpowiednio rozpatrzona reklamacja może się przyczynić do zbudowania jeszcze bardziej trwałego związku z konsumentem. Sprawne i szybkie rozwiązanie jego problemów może spowodować, że klient poczuje się doceniony i ważny dla firmy. Poczuje, że jego zdanie jest cenne i uwzględniane w dalszych etapach obsługi. Dlatego też reklamacja powinna być traktowana nie jako porażka, a perspektywa udoskonalenia i zbudowania trwałych relacji z klientami.

bizneswiki.pl

Czy karierę można zrobić tylko w dużych miastach

0

Razem z rozwojem techniki ludzie ze wsi przeprowadzali się do miast w poszukiwaniu pracy. W miastach budowano coraz więcej budynków dla pracowników i powstawało bardzo dużo fabryk,w których ludność wiejska mogła znaleźć pracę. Te przesiedlenie można opisać jako powstanie słoików w miastach. Kto to są słoiki: to są osoby, które przyjechały ze wsi do dużego miasta i tam zrobiły karierę. Dlaczego słoiki ? Bo Polska wieś słynie z bardzo pysznej żywności, wiec osoby, które migrowały do duży miast w słoikach przywożono bigosy, ogórki kiszone właśnie w słoikach. Paradoksem jest fakt,że w dużych miastach około 80% społeczności to słoiki bo dla na przykład Warszawiaków nie ma miejsca w Warszawie. Paradoksem wydaje się być również fakt, że to ludzie ze wsi są osobami najbardziej pracowitymi, które odnoszą najwięcej sukcesów w dwudziestym pierwszym wieku. Duże miasto to więcej możliwości, więcej uczelni, więcej firm –wszystko w jednym miejscu dlatego prawdą jest,że mieszkając w dużym mieście jesteśmy w stanie szybciej osiągnąć sukces niż w małej miejscowości. Trzeba jednak pamiętać o tym, że to dzięki migracji ludzi ze wsi do dużych miast, miasta te mogły się rozwijać dostosowując usługi do potrzeb klientów. Stąd też różnorodność artykułów w sklepach, różnorodność usług. Ale dzięki tej różnorodności my konsumenci zyskujemy bo jeśli jest więcej firm specjalizujących się w danej dziedzinie mym mamy większy wybór i wile artykułów możemy kupić o wiele taniej.

www.ashoka.pl

Kariera

0

Kariera to piękne słowo a raczej znaczenie tego słowa. Zdecydowana większość z nas marzy o tym, żeby robić karierę tylko każdy w innej branży. Oczywiście są tacy wśród nas, którzy są bardziej skryci w sobie. Wolą spokój ciszę. Oni uważają, że nie chcą rozgłosu wokół własnej osoby a tego wymagałob robienie kariery niezależnie w czym. Oczywiście, jeżeli będziemy robić karierę w branży np. budowlanej to ten rozgłos bedzie zupełnie inny niż kiedy spróbowalibyśmi sił w show biznesie. Ciężko mi się na ten temat wypowiedzieć, bo się na tym nie znam, ale w tym pierwszego przypadku musielibysmy prowadzić firmę, rozmowy z klientami. Wszystko koncentrowałoby się wokół naszej osoby. Bylibyśmy taką wizytówkę naszej firmy. Ludzie kojarzyliby ją z nami. Jeśli chodzi o show biznes sprawa wygląda zupełnie inaczej. Nie każdy jest wstanie wytrzymać to co się tam dzieje. Ludzie odnoszący tam sukces nie mają w ogóle życia prywatnego. Dziennikarze śledzą każdy krok gwiazdy. Niejedokrotnie wymyślają jakieś plotki w gazetach a potem my prości ludzie czytamy to w kolorowych pismach i się tym ekscytujemy, mimo że nie ma czym, bo tak jak wcześniej wspomniałem mija się to bardzo często z rzeczywistością. Są to wyssane z palca bzdury za nie ci dziennikarze dostają wynagrodzenie i to takie na, które

przykładowy „Kowalski” musi dużo pracować. Niby mamy 21 wiek cywilizacja wciąż się rozwija. Wymyślane są jakieś nowinki techniczne a z drugiej strony do głowy przychodzi tylko jedno „Sorry taki mamy klimat”.

www.syndications.pl

Kasza jaglana

0

Kasza Jaglana przyrządzana jest z prosa zaliczana jest do jednych z najastrszych dań, które od wieków obecne są na polskich stołach. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że jest to jedna z najzdrowszych odmian kasz dostępnych w sprzedaży w sklepach. Warto więc włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu. Jak więc widać, posiada ona nie tylko walory odżwyczwcze, ale również lecznicze.
Kasza jaglana – właściwości wartości odżywcze i sposoby przy. Posiada duże ilości białka, które dodatkowo jest niezwykle łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Nie zawiera też dużej ilości skrobi. Posiada duże ilości witamin z grupy B: B1, B2 i B6. Bogata jest w niezbędne do funkcjonowania żelazo oraz miedź.
Kasza jaglana polecana jest każdemu, ponieważ nie zawiera glutenu. Osoby, które go nie przyswajają nie muszą się więc obawiać, że po jej spożyciu pojawią się u nich reakcje alergiczne. Kasza jest oprócz tego lekkostrawna. To doskonała propozycja do diety bezglutenowej, skorzystają na niej też osoby cierpiące na niedokrwistość. Oprócz tego kasza jaglana wykazuje właściwości antywirusowe, potrafi przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego błon śluzowych, ponieważ wysusza ona nadmiar wydzieliny. Oznacza to, że można ją z powodzeniem wykorzystywać przy leczeniu kataru w domowych warunkach.
Dzięki temu że kasza jaglana zawiera krzemionkę, doskonale działa na włosy. Korzystają też paznokcie oraz nasza skóra, która pod wpływem regularnego spożywania kaszy otrzymuje naturalny wygląd. Spożywanie jej przeciwdziała odwapnieniu, odgrywa ważną rolę w mineralizowaniu się kości. Kasza jaglana bogata jest w witaminę E oraz lecytyny . Przekłada się to na lepszą pamięć, większy poziom koncentracji. Dodatkowym jej atutem jest to, że potrafi skutecznie regulować poziom cholesterolu we krwi. Osoby pracujące umysłowo, lub studenci powinni mieć to na uwadze, ponieważ jest to dla nich odpowiedni produkt pozwalający być bardziej efektywnym, osiągać lepsze wyniki. To naturalny suplement pozwalający lepiej kojarzyć fakty oraz przyswajać większą ilość informacji.

ZOBACZ TEŻ